GEREKLİ EVRAKLAR (Ticaret Sicil Müdürlüğü)
- Dilekçe (Şirket kaşesi ile yetkili tarafından imzalanmalı, vekaleten imzalanmış ise vekaletin aslı veya onaylı sureti eklenmeli, ekindeki evrak dökümünü içermelidir)
- Noterde düzenlenen hisse devir temlik sözleşmesi (1 Nüsha)
- Pay geçişinin işlendiği pay defterinin ilgili sayfasının ve şirket ünvan bilgisini gösterir ilk tasdik sayfası fotokopisi (1 Nüsha)
- Ortaklar Kurulu(Genel kurul) kararı (Noter onaylı-1 nüsha)
- Yeni ortağın girişi var ise Nüfus Cüzdan Fotokopisi (T.C. Kimlik Numaralı) (1 nüsha)
- Müdür seçimi var ise unvan altında imza beyannamesi Müdürlüğümüzce düzenlenecektir.1 (2.müdür ortaklık dışından birine veriliyorsa uyruk ve adresi belirtilmeli,ortak dışından müdürlüğü kabul ettiğini beyan eden yazı alınmalı) Şirketin müdürlerinden biri bir tüzel kişi olduğu takdirde, bu kişi bu görevi tüzel kişi adına yerine getirecek bir gerçek kişiyi belirler. Şirketin birden fazla müdürünün bulunması hâlinde, bunlardan biri, şirketin ortağı olup olmadığına bakılmaksızın, genel kurul tarafından müdürler kurulu başkanı olarak atanır.
- Tüm ortakların katılmadığı durumlarda ; Ticaret Sicil Gazete sureti ile iadeli taahhütlü bildirime ait belgeler ,Ayrıca anasözleşme de özel çağrı usulü var ise bu usule ilişkin belgeler de eklenmelidir.
- Reşit olmayan şirket ortağının anne ve babasının ya da anne/babadan herhangi birisinin şirkete ortak olması halinde reşit olmayan ortak için mahkemeden alınmış kayyum atama kararı
- Yeni ortağın yabancı uyruklu olması halinde noter onaylı pasaport sureti,
(Yabancı uyruklu ortağın ikamet adresi Türkiye’de ise ikamet tezkeresi eklenmelidir.
Yeni giren ortağın yabancı uyruklu tüzel kişi olması halinde tüzel kişinin güncel sicil kayıtlarını içeren belge ( Bu belge, şirketin tabi bulunduğu ülkedeki noterler tarafından ve o ülkedeki Türk Konsolosluğu veya Türkiye’deki Dışişleri Bakanlığı tarafından ya da Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre onaylanmış ve bunların noterden onaylı Türkçe çevirilerinin de yaptırılmış olması gerekir.)
Dikkat:
*Noterde Hisse devir sözleşmesi yapıldıktan sonra hisse devri işlemi (şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse) genel kurulun onayına sunulmadan kabul edilmeyecektir. Genel kurul kararının tarihi hisse devir sözleşme tarihinden sonra veya aynı gün olması uygun olacaktır.
*Hisse devir kararını ayrılan ortak/ortakların da şirketi devam ettiren ortaklarla birlikte imzalaması gereklidir.
* Hisse devri kararlarında sermayenin ödendiğinin belirtilmesi gerekmemektedir. Belirtildiği takdirde sermayenin ödendiğine ilişkin SMMM raporu ve faaliyet belgesi eklenmesi gerecektir.
* Kararın 4.maddesi ayrılan ortağın müdür olması halinde geçerlidir. Ortaklığı biten müdürün görevine dışarıdan devam etmesi durumunda görev kabul beyanı ibraz etmesi gerekmektedir.
*TTK 623 m. gereğince en az bir ortağın, şirketi her konuda sınırsız temsil ve yönetim hakkına haiz müdür olarak seçilmesi gereklidir.
1 den çok müdür atanmışsa ortak dışından olup olmadığına bakılmaksızın bir kişi müdürler kurulu başkanı atanmalıdır.
MADDE 620- (1) Kanun veya şirket sözleşmesinde aksi öngörülmediği takdirde, seçim kararları dâhil,tüm genel kurul kararları, toplantıda temsil edilen oyların salt çoğunluğu ile alınır.(Kanunda hisse devri ile ilgili karar nisabı belirtilmediğinden,620.madde uygulanacaktır.)
Tüm ortakların toplantıya katılmadığı hallerde çağrı usulü: Genel kurul, müdürler tarafından, toplantı gününden en az on beş gün (ilan ve toplantı günleri hariç) önce toplantıya çağrılır. Şirket anasözleşmesi, bu süreyi uzatabilir veya on güne kadar kısaltabilir. Genel kurul toplantıya, esas sözleşmede gösterilen şekilde, - gerekiyorsa şirketin internet sitesinde - mutlaka Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan ilanla çağrılır. Pay defterinde yazılı pay sahipleriyle, önceden şirkete pay senedi veya pay sahipliğini ispatlayıcı belge vererek adreslerini bildiren pay sahiplerine, toplantı günü ile gündem ve ilanın çıktığı veya çıkacağı gazeteler, iadeli taahhütlü mektupla bildirilir. Buna göre, tüm ortakların toplantıya katılmadığı hallerde tescil müracaatına, davet ilanına ait Ticaret Sicil Gazete sureti ile iadeli taahhütlü bildirime ait belgeler eklenmelidir. Ayrıca anasözleşme de özel çağrı usulü var ise bu usule ilişkin belgeler de eklenmelidir.
(Yeni ortak girişi var ise kararda; ortağın ad ve soyadı yanında yerleşim yeri, vatandaşlıkları ve Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı ise kimlik numaraları T.C. kimlik numarası, yabancı uyruklu ise, vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası belirtilmelidir. )
Limited şirket hisse devir kararlarında sermayenin kısmen veya tamamen ödendiğinin beyan edilmesi zorunlu değildir; ancak kararda belirtilmesi durumunda sermayenin ödendiğinin ve öz varlık içinde sermayenin korunduğunun tespit edildiği SMMM/YMM raporunun ve faaliyet belgesinin ibrazı gerekmektedir
|